Fiatalok

 

Újraindul intézményünkben a serdülők ellátása.
Októbertől szerdánként 9 és 11 óra között fogadjuk az Első interjúra érkező 16 év feletti fiatalokat is.

A serdülőkkel történő beszélgetés menete, a korábbiakhoz hasonlóan úgy zajlik, hogy először a szülővel, majd a segítséget kérő fiatallal beszélgetünk. 
Kérjük, hogy minden esetben a törvényes képviselőjével érkezzen!

 


A közelmúlt törvényi változásai alapján felnőtt ellátásra szóló engedéllyel rendelkező pszichoterápiás intézmény nem láthat el 18 év alatti fiatalt.

A serdülők számára nyújtott pszichoterápiás programunk folytatása érdekében folyamatosan keressük az intézményi – szakmai megoldásokat.

Jelenleg speciális feltételekkel és korlátozott kapacitással, de folytatjuk a rászoruló serdülők számára nyújtott pszichoterápiás szolgáltatásunk programját, amelyben 16 év felettiek vehetnek részt.

 

Közösségünkben egyidejűleg maximum 10 fő serdülővel dolgozunk együtt. Ha ezen felül jelentkezik valaki, számára várólistát tudunk biztosítani. Ennek részleteiről szóban (akár telefonon, akár az Első Interjún), tudnak több információt kapni kollégáinktól. Megértésüket köszönjük!

 

A nehéz helyzetbe került fiatalokkal való munka összetettebb együttműködést kíván meg, hiszen egyszerre fontos színtere életüknek az iskola, ahol még tankötelesek, a család, és a kortárs közösségek, ahogy keresik helyüket ebben a világban.

Ha ez az útkeresés belső vagy külső okok miatt elakad, úgy ez igen változatos formákban tud kifejeződni, kezdve a feszültté váló családi és iskolai kapcsolatoktól egészen a különféle viselkedési „tünetekig”, veszélyeztető állapotokig.

Intézményünk háromféle együttműködési formát tud felajánlani a problémakezelésre: a bennlakásos, nappali szanatóriumos és ambuláns kezelési módot.

 

Bennlakásos és nappali kórházas forma

Tapasztalataink szerint a bennlakásos vagy nappali szanatóriumos „bejárós” pszichoterápiás programban való részvételt már szükségessé tevő problémák lehetnek:

• pszichotikus és súlyosabb függőségi állapotok;
• kezelhetetlen családi és iskolai indulatkezelési helyzetek;
• evészavarok és különféle öndestruktív viselkedések.

A bennlakásos és nappali szanatóriumos mód alapvető sajátossága, hogy itt a közösség életének rendje adja azt a támogató közeget, melyben a fiatalok megtanulhatják a társas együttlét érzelmi terheit és játékszabályait kezelni, megtapasztalhatják mit jelent elismert és felelős tagja lenni egy nagyobb csoportnak.

 

Iskolalátogatás

A pszichoterápiás programban való részvétel egyik célja, hogy növeljük a fiatalok iskolai kereteken belül való maradásának esélyeit, ennek érdekében fontosnak tartjuk az iskolával történő konzultatív együttműködést, rugalmas órarendünkkel támogatjuk a mielőbbi iskolai részvétel kialakítását.

Eme együttműködésnek kidolgozott gyakorlata van már néhány iskolával részünkről, továbbiak kialakításához szívesen biztosítunk kereteket.

  • ZökdKakasLíceum
  • Gyermekház