"Legmerészebb álmaink is megvalósíthatók!" – érték és közösség - Tavaszi konferencia


„Legmerészebb álmaink is megvalósíthatók”- érték és közösség – címmel tartotta a Thalassa Ház hagyományos évi konferenciáját 2013. június 7-én, amely az intézmény tíz éves fennállása alkalmából került megrendezésre.

A konferenciát Dr. Zalka Zsolt, a Thalassa Ház alapítója és igazgatója nyitotta meg, aki rövid áttekintést adott az intézmény jelenéről-múltjáról, működési sajátosságairól. A bevezetőben utalás történt a címben szereplő Örkény novellára, miszerint a Thalassa Ház fennállása olyan módon is értelmezhető egy merész álom megvalósulásának, mint háromlábú kutya által húzott – behúzott kézifékú kocsi előrehaladása.

A konferencia első blokkjában három előadáson és a hozzájuk tartozó diszkusszión, majd az ebédszünet után workshopokon vehettek részt az érdeklődők. A program végét pedig egy órás diszkusszió jelentette. A konferencia három nyelven zajlott, angol nyelven szinkrontolmácsok segítették a megértést, olaszul pedig munkatársak és önkéntesek fordítottak.

John Gale, a brit CHT (Community Housing and Therapy) igazgatója Thinking and dwelling: community as speech címmel tartotta meg előadását. A közösség nyelvének fejtegetése során John Gale a pszichoanalízis klasszikus és modernkori felfogását integrálta filozófiai és vallástörténeti gondolatokkal, amelyet megragadó egyszerű, ám eredeti példáival tett igazán emlékezetessé. Az előadás hamarosan honlapunkon is olvasható.

A második előadást dr. Szőnyi Gábor, a Pszichoterápia folyóirat főszerkesztője tartotta A terápiás rezsimek étosza címmel, amely hiteles képet adott az egykori és jelen pszichoterápiás közösségek működési formáiról és életciklusairól, mivel az előadó maga is fontos szereplője lehetett az általa elmondott történeteknek.

A szünet után Dr. Horányi Özséb a nyelvtudományok kandidátusa tartotta, aki Szösszenetek a jó emberről és a legjobb gyakorlatról előadásával arra mutatott példát, hogy a nyelvészet hogyan segíthet a válaszok megtalálására a pszichoterápiákban is felmerülő kérdésekre, a „jó“ szavunk használatától a dialogikus etikáig eljutva.

A konferencián a workshopok valódi találkozás-pillanatokat jelenthettek a munkatársaknak és vendégeknek egyaránt. Találkozás a legszemélyesebb formában az Almási Krisztina és Végh Virág által tartott pszichodinamikus mozgás és táncterápiás workshopon jöhetett létre – Mozgásban a lélek-, amelyben az eltérő anyanyelvű csoporttagok megélhették a szavak nélküli megértés örömét, és az együttes élmény mozgásban megjelenő sűrítettségét.

A Thalassa Ház közösségi működésével történő találkozásra a másik két workshop adott közvetlen teret. Dr. Zalka Zsolt Egy gondolat legitimációja. A terápiás közösség szervezeti és szakmapolitikai kérdései címmel tartott workshopot, és folytatott diskurzust az érdeklődőkkel.

Egy terápiás közösség működésének tapasztalatai címmel Valkó Lili, dr. Németh György és Baráth Gabriella szervezett workshopot, ahol a terápiás közösség órarendjének, annak módosítási dinamikájának megismerésével kaphattak képet a résztvevők a közösségről. Ugyanakkor ebben az interakciós helyzetben az előadók is fontos visszajelzéseket szerezhettek.

A záró diszkusszió nagycsoport jellegűen zajlott, ahol a résztvevők egyrészt visszajelzést adhattak a nap során szerzett élményükről, másrészt jelezhették viszonyukat a Thalassa Ház által bemutatott értékekkel, működési elvekkel kapcsolatosan.


  • 2013. június 7. Jubileumi tavaszi konferencia