Fiatalok

A közelmúlt törvényi változásai alapján felnőtt ellátásra szóló engedéllyel rendelkező pszichoterápiás intézmény nem láthat el 18 év alatti fiatalt.

A serdülők számára nyújtott pszichoterápiás programunk folytatása érdekében folyamatosan keressük az intézményi – szakmai megoldásokat.

Jelenleg speciális feltételekkel és korlátozott kapacitással, de folytatjuk a rászoruló serdülők számára nyújtott pszichoterápiás szolgáltatásunk programját, amelyben 16 év felettiek vehetnek részt.

 

A Házban tartózkodó serdülők létszáma maximum 10 fő lehet egyszerre. Ha ezen felül jelentkezik valaki, őt várólistára vesszük. Ennek részleteiről szóban tudnak több információt kapni kollégáinktól.

 

A nehéz helyzetbe került fiatalokkal való munka összetettebb együttműködést kíván meg, hiszen egyszerre fontos színtere életüknek az iskola, ahol még tankötelesek, a család, és a kortárs közösségek, ahogy keresik helyüket ebben a világban.

Ha ez az útkeresés belső vagy külső okok miatt elakad, úgy ez igen változatos formákban tud kifejeződni, kezdve a feszültté váló családi és iskolai kapcsolatoktól egészen a különféle viselkedési „tünetekig”, veszélyeztető állapotokig.

Intézményünk háromféle együttműködési formát tud felajánlani a problémakezelésre: a bennlakásos, nappali szanatóriumos és ambuláns kezelési módot.

 

Bennlakásos és nappali kórházas forma

Tapasztalataink szerint a bennlakásos vagy nappali szanatóriumos „bejárós” pszichoterápiás programban való részvételt már szükségessé tevő problémák lehetnek:

• pszichotikus és súlyosabb függőségi állapotok;
• kezelhetetlen családi és iskolai indulatkezelési helyzetek;
• evészavarok és különféle öndestruktív viselkedések.

A bennlakásos és nappali szanatóriumos mód alapvető sajátossága, hogy itt a közösség életének rendje adja azt a támogató közeget, melyben a fiatalok megtanulhatják a társas együttlét érzelmi terheit és játékszabályait kezelni, megtapasztalhatják mit jelent elismert és felelős tagja lenni egy nagyobb csoportnak.

 

Iskolalátogatás

A pszichoterápiás programban való részvétel egyik célja, hogy növeljük a fiatalok iskolai kereteken belül való maradásának esélyeit, ennek érdekében fontosnak tartjuk az iskolával történő konzultatív együttműködést, rugalmas órarendünkkel támogatjuk a mielőbbi iskolai részvétel kialakítását.

Eme együttműködésnek kidolgozott gyakorlata van már néhány iskolával részünkről, továbbiak kialakításához szívesen biztosítunk kereteket.

  • ZökdKakasLíceum
  • Gyermekház