Ahogyan dolgozunk

Munkák a pszichoterápiás ellátásokhoz illeszkedik, azt kiegészíti az adott személy problematikájának megfelelően.

A "Thalassa Ház" pszichoterápiás programjába felvételt nyert személy terapeutája javaslatára keresi meg a "Tisztás" Szenvedélybeteg Rehabilitációs Intézmény vezetőjét, kéri ellátását.

 

A szolgáltatás elemei:

 

Egyéni addiktológiai konzultáció:

- Motivációs interjú: a szerhasználati- vagy addiktív viselkedési szokások feltérképezése. Átbeszéljük, miért is probléma ez az adott személynek, miben szeretne változást, és ezt hogyan szeretné elérni. Hogyan segíthetünk neki?

- Pszichoedukáció: az adott addikcióval kapcsolatos informálás, lehetséges káros hatások és az egészségmegőrzés lehetőségeinek átbeszélése.

- Információ nyújtása: addikcióval kapcsolatos irodalmakról, önsegítő csoportokról, szabadidő eltöltésének alternatíváiról.

- Szociális esetmenedzsment: szociális helyzet feltérképezése, mi az, ami a mindennapi élet vezetésében problématerület, hogyan lehet ezen változtatni, milyen segítő szervezetekhez, intézményekhez tud fordulni szociális nehézségeivel.

- Jövőorientáció támogatása: lehetőségek, képességek, reális tervek, vágyak áttekintése, mérlegelése és összehangolása, lehetséges "pályatervek" számbavétele. Mi felé (távlati célok) és hogyan (konkrét lépések) lehet tovább haladni?

 

Témacentrikus csoportos foglalkozás "függők"-nek:

- "Egymás közt", nyíltan lehet az addikció személyes vonatkozásairól beszélni. A csoportfoglalkozások középpontjában az addikt emberekre jellemző gondolkodási-, érzelmi-, és viselkedéses reakciók, megoldási módok felismerése, megértése áll. A csoportfolyamat célja, hogy új viselkedési - és megoldási módok szülessenek.